• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • “Торкаючись, бачу: великі українці” – новітні підходи до освіти незрячих та слабкозорих

“Торкаючись, бачу: великі українці” – новітні підходи до освіти незрячих та слабкозорих

2016-12-05

Найвище моє бажання як міністра освіти і науки, щоб ми спромоглися методи донесення мистецтва для незрячих, які використовуються на цій виставці, застосовувати у навчанні – так діти з відповідними потребами змогли б отримувати кращу освіту”, – зазначила Лілія Гриневич під час презентації соціально-мистецького проекту «Торкаючись, бачу: великі українці», що проходила в експозиційній залі Собору Успіння Пресвятої Богородиці сьогодні, 28 листопада 2016 року.

14100469_1237034919673884_9019844513571833369_n 03.10.2016Ми маємо стати більш гнучкі та різноманітні в донесенні мистецтва та культури до усіх українських громадян, і до тих, які мають особливі потреби, теж. Сьогоднішня виставка демонструє такі новітні підходи, вона вся пронизана любов’ю до особливих людей. Усі ці люди – особистості, які мають власні таланти, але не мають повноцінного доступу до деяких можливостей, зокрема до вивчення мистецтва”, – підкреслила Лілія Гриневич.

Одна з основних цілей проекту – спростувати, що візуальне мистецтво доступно лише зрячим. Виставка дає можливість незрячим та слабкозорим людям ознайомитись з 12 скульптурними портретами визначних українців.

Зокрема представлені портрети Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка, Григорія Сковороди тощо. На виставці також експонуються літературні твори рельєфно-крапковим шрифтом, надруковані упродовж 2016 року.

У презентації проекту також взяв участь автор – скульптор Василь Одрехівський, що створив експонати. Він наголосив, що виставка відіграє важливе соціальне значення для українського суспільства, а також анонсував, що наступним проект прийматиме місто Слов’янськ.

Виконавчий директор Львівського обласного осередку ГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» Оксана Потимко, один з організаторів проекту, після привітань гостей закликала усіх бажаючих оглянути виставку, а також спробувати закрити очі та “подивитися” на експонати з точки зору незрячих людей.

Нагадуємо, що в серпні було представлено Концепцію Нової української школи – документ, що популярною та доступною мовою пояснює суть реформи середньої освіти в Україні.

Один з елементів формули Нової української школи – “нове освітнє середовище”, що включає не лише створення умов для доступу людей з обмеженими можливостями до класних приміщень, а й передбачає якісно нову організацію освітнього простору.

У заході також взяли участь представники Міністерства культури України, Міністерства соціальної політики України, Міжнародні благодійні фонди, громадські організації.

Довідково: Презентація проекту «Торкаючись, бачу: великі українці» вперше відбулась 1 листопада 2015 р. у Львівському палаці мистецтв. Проект продемонстровано у містах Львівської обл.: Миколаїв, Стрий, Дашава, Жидачів, Сколе, Турка, Самбір, Старий Самбір, Нагуєвичі. Пізніше проект був представлений в Івано-Франківську, Рівному, Луцьку, Полтаві. Харкові.

ДЖЕРЕЛО:http://pedpresa.ua/173741-torkayuchys-bachu-velyki-ukrayintsi-novitni-pidhody-do-osvity-nezryachyh-ta-slabkozoryh.html

Кiлькiсть переглядiв: 95

Коментарi