Покрова Пресвятої Богородиці

2016-10-14

/Files/images/i (2).jpg

Свято Покрови віддавна відзначається українцями і крім релігійного значення, є ще й днем українського козацтва та днем вшанування воїнів УПА.

З історії свята

Цариця Небесна, Заступниця, Небесна Воєвода, непереможна Перемога – ці поширені у православній християнській літературі імена Пресвятої Богородиці підкреслюють ту з її якостей, що найбільше прийшлася до душі нашому народу, а саме – її покровительство та заступництво всього християнського люду від ворогів видимих та невидимих.

Історія свята Покрови або Третьої Пречистої, як ще називали його в Україні, розпочалася з появи Божої Матері грецьким християнам міста Цареграда (Константинополя). На початку Х ст. у Влахернському храмі міста, що було звідусіль оточене ворогами (сарацинами (арабами) за однією версією, або русами-язичниками – за іншою), зібралося багато його мешканців, щоб помолитися Богу про порятунок. У цьому ж храмі зберігалася велика християнська святиня – риза Пресвятої Богородиці. Під час молитви блаженний Андрій Юродивий та його учень побачили у видінні Богородицю із сонмом святих, яка молилася разом з усіма, а потім покрила християн своєю хусткою (грецькою – мафорієм), що сяяла чудесними променями. Чутка про видіння швидко облетіла місто, підбадьоривши його захисників, після чого вороги одразу ж відступили. До середини ХV ст. пам’ять про цю подію відзначалась у Цареграді як місцеве свято, а після його падіння у 1453 р. про свято забули.

Покрова на території України

Сьогодні свята Покрови Пресвятої Богородиці немає в календарі жодної православної церкви, окрім української та російської, що також обумовлено історично.

За церковними переказами блаженний Андрій Юродивий був слов’янином за походженням і, повернувшись на Батьківщину, поширив звістку про чудесну подію, свідком якої він був. Після прийняття християнства на Русі візантійські майстри зводили тут перші храми, і влахернські будівничі, які будували Успенський собор Києво-Печерської Лаври, принесли сюди звичай відзначати Покрову.

Кiлькiсть переглядiв: 104

Коментарi