Міжнародний день демократії.

2016-09-15

/Files/images/99d4e6364ca07ef1ae550f81702cdff1.jpg Міжнародний день демократії (International Day of Democracy) встановлений Генеральною асамблеєю ООН у 2007 році і відзначається 15 вересня. Ця дата приурочена до 20-ї річниці першої міжнародної конференції нових та відновлених демократій, яка відзначалася в 2008 році.


ООН запропонувала державам, а також регіональним, міжурядовим і неурядовим організаціям взяти нове свято, як привід звернути увагу на стан демократії в світі.

Слово «демократія» походить від двох старогрецьких слів, що позначають «народ» і «влада», і традиційно переводиться як «влада народу». Під цим терміном мається на увазі політичний режим, в основі якого лежить метод колективного прийняття рішень з рівним впливом учасників на результат процесу або на його істотні стадії.

Демократія заснована на вільному волевиявленні народу і тісно пов'язана із забезпеченням правопорядку та здійсненням прав і основних свобод людини. Сучасне суспільство відносить демократію до універсальних цінностей і принципам.

Діяльність Організації об'єднаних націй в підтримку зусиль урядів щодо заохочення та зміцнення демократії здійснюється відповідно до Статуту і лише за конкретною прохання відповідних держав-членів ООН.

У Міжнародний день демократії зазвичай проводяться різного роду просвітницькі заходи — лекції, семінари, круглі столи. Крім того, до цієї дати готуються інформаційні матеріали на тему демократії — газети, листівки, брошури.
Кiлькiсть переглядiв: 130

Коментарi